title
کد خبر: 20079
00
با رژیم دکتر اتکینز بیشتر آشنا شویم

از جمله برنامه‌های غذایی به کار برده شده جهت کاهش سریع وزن روش دکتر اتکینز می‌باشد که به علت عدم احساس گرسنگی و کاهش سریع وزن، بسیار مورد توجه و استقبال افراد عجول و کم حوصله است.

به گزارش بهداشت نیوز، رژیم غذایی دکتر اتکینز، بدون توجه به پیامدهای زیانبار آن به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار داده شده و می‌شود.

در این برنامه غذایی با حذف کامل یا کاهش شدید مواد حاوی قندهای ساده و مرکب و گنجانیدن بدون محدودیت پروتئین‌ها و چربی‌ها از یک طرف رضایت رژیم‌گیرندگان به علت امکان خوردن غذا به مقدار دلخواه فراهم می‌شود و از طرف دیگر به علت عدم احساس گرسنگی ناشی از تجمع مواد کتونی یا ستونی رضایت آنها جلب می‌شود.

تاثیر ترکیبات کتونی به ایجاد بی‌اشتهایی و بی‌میلی در روند ادامه رژیم پرپروتئین و چربی به قدری چشمگیر است که پس از مدتی رژیم‌گیرندگان خود به خود مقدار غذای خود را تا حد ایجاد بیلان منفی انرژی دریافتی و مصرفی کاهش می‌دهند.

انجام این روش کاهش وزن در 5 مرحله پی در پی به صورت زیر اجرا می‌شود.

مرحله اول: عبارت است از حذف کامل مواد قندی ساده و مرکب (کربوهیدرات) به هر شکل و صورتی از برنامه غذایی روزانه و مصرف بدون محدودیت تخممرغ و انواع گوشت‌های قرمز، سفید و بهره‌گیری از خامه، کره، روغن نباتی یا حیوانی و مایونز تا نهایت ظرفیت و اشتهای رژیم‌گیرندگان.

در این مرحله از رژیم فقط به مقدار بسیار محدودی از سالادی که حاوی خیار، کاهو، کرفس، پیازچه و پیاز با سس (حاوی مقدار زیادی روغن) باشد، استفاده می‌شود (به مدت 14 روز).

در این مرحله رژیم فاقد کربوهیدرات، هدف استفاده از گلیکوژن ذخیره می‌باشد و چون به ازای یک گرم گلیکوژن 3 گرم آب از بدن دفع می‌شود، در نتیجه در طول پیروی از این رژیم غذایی، آب زیادی از بدن دفع می‌شود (در متابولیسم چربی و پروتئین آب از بدن دفع می‌شود).

بنابراین کاهش وزن سریع به دلیل دفع آب اتفاق می‌افتد نه کاهش بافت چربی و چون افراد بی‌حوصله و عجول تمایل دارند در کوتاه‌ترین زمان وزن خود را کم کنند، این رژیم غذایی بسیار مورد توجه آنها قرار گرفته است و حتی بدون در نظر گرفتن عوارض اجتناب‌ناپذیر آن به طور خودسرانه این رژیم را دست به دست انتقال می‌دهند.

مرحله دوم: در مرحله دوم نیز مثل مرحله قبلی، مصرف بدون محدودیت گوشت‌ها، روغن‌ها و تخم‌مرغ مجاز بوده و فقط بین 8-5 گرم کربوهیدرات یا قند و چند پره گردو و مقدار بسیار محدود و ناچیزی گوجه‌فرنگی میل می‌شود.

مرحله سوم: در این مرحله، علاوه بر مواد غذایی مراحل قبلی، مقدار یک‌دوم تا یک‌سوم لیوان سبزیجاتی مانند کدوی سبز، انواع کلم، لوبیای سبز، فلفل دلمه‌ای، بادمجان، اسفناج و گوجه‌فرنگی به صورت مخلوط یا جداگانه اضافه می‌شود و از موادغذایی حاوی کربوهیدرات مثل نان، سیب‌زمینی، ماکارونی و برنج به قدری اجازه داده می‌شود که کل قند دریافتی از 16-10 گرم تجاوز نکند (یک کف دست نان با وزن 30 گرم به طور تقریبی 15 گرم قند دارد).


مرحله چهارم: در این مرحله مقدار کربوهیدرات یا قندساده و مرکب را تا حد30-20 گرم در روز افزایش داده و علاوه بر مواد گوشتی و چربی‌ها، رژیم‌گیرندگان می‌توانند در دو روز هفته به مقدار محدود شده‌ای از انواع توت‌ها، طالبی و گریپ‌فروت تناول کنند.

مرحله پنجم: در مرحله آخر ضمن ادامه تاکید به مصرف بدون محدودیت مواد چربی و پروتئینی مانند انواع گوشت‌ها، تخم‌مرغ، کره، خامه و سس مایونز، کربوهیدرات دریافتی را تا حد 30-25 گرم افزایش می‌دهند و بدین ترتیب امکان استفاده از یک برش نان یا چند قاشق برنج در روز فراهم می‌شود.

گرچه در طی ادامه دقیق این روش، امکان کاهش وزنی به مقدار 10-8 کیلوگرم در کوتاه‌مدت میسر می‌شود ولی به علت خطرات فراوان و عوارض جبران‌ناپذیر ناشی از چنین برنامه غذایی نامتعادل، سلامت رژیم‌گیرندگان مورد تهدید قرار می‌گیرد.

توصیه‌های لازم در این رژیم شامل موارد زیر می‌باشد:

1- این رژیم نباید حاوی بیش از 20 گرم کربوهیدرات در روز باشد.

2- تنها زمانی که فرد گرسنه است باید غذا بخورد.

3- اگر غذای خاصی در رژیم ذکر نشده باید از مصرف آن اجتناب شود.

  4- رژیم باید شامل پروتئین خالص، چربی خالص و ترکیبی از این دو باشد.

خطرات ناشی از رژیم اتکینز

1- به علت عدم تکافوی موادقندی دریافتی و سوخت ناقص چربی‌های فراوان مصرفی، مولکول‌های کتونی در بدن انباشته می‌شود که از یک طرف به علت تاثیرگذاری بر مرکز اشتها موجبات بی‌میلی و عدم رغبت شدید به غذا خوردن را در رژیم گیرندگان موجب می‌شود.

2- از طرف دیگر کلیه را تحت تاثیر قرار داده و دفع اسیداوریک حاصل از تجزیه مواد پروتئینی حاوی پورین را مهار می‌کند و بدین ترتیب حجم اسیداوریک در خون و مایعات بدن افزایش یافته و در افراد مستعد و دارای پیش‌زمینه به ایجاد نقرس یا حمله شدید آن منجر می‌شود.

3- مصرف بدون محدودیت انواع روغن‌ها و چربی‌های حاوی اسیدهای چرب اشباع شده افزایش چربی خون را ایجاد کرده و سطح تری‌گلیسیریدها و کلسترول به ویژه کلسترول بد یا LDL را افزایش و سطح کلسترول خوب یا HDL را کاهش می‌دهد که خود زمینه‌ساز و ایجادکننده تصلب شرائین، فشارخون، بیماری‌های قلبی و عروقی، کلیوی و سکته‌های مغزی می‌باشد.

4- به دلیل دفع فراوان آب و الکترولیت‌ها تعادل مایعات بدن به هم خورده و منجر به شوک آنافیلاکسی و مرگ می‌شود.

5- از عوارض دیگر این روش می‌توان به یبوست شدید، هموروئید، بدبویی نفس، ریزش مو، آزردگی کبد، عصبانیت شدید و عدم تحمل دیگران را نام برد.

6- اگر رژیم‌گیرندگان به موازات ادامه چنین برنامه نامتعادل و نامناسب مکمل ویتامینی و مواد معدنی دریافت نکنند، به گرسنگی پنهانی و سلولی و تبعات ناشی از تخلیه کامل ذخیره بدن از این مواد حیاتی و بیماری‌های ناشی از آن دچار خواهند شد.

7- یکی از مشکلاتی که با ایجاد حالت کتوزیس ناشی از رژیم دکتر اتکینز بروز می‌کند، اسیدی شدن PH ادرار و خون است که با دفع املاح از استخوان‌ها همراه بوده و کلسیم استخوان‌ها را خارج می‌کند و زمینه پوکی استخوان را به خصوص در خانم‌ها فراهم می‌آورد و چون این مسأله در کشور ما یک مشکل اساسی است و بیشتر قشر چاق را در جامعه ما خانم‌ها تشکیل می‌دهند، از اینرو توصیه می‌شود که این گروه به هیچ عنوان از این نوع رژیمهای غذایی استفاده نکنند.

منبع: زندگی آنلاین


مرتبط ها
ارسال نظر
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
اینستاگرام بهداشت نیوز