title
کد خبر: 6594
00
تشدید آتش‌سوزی مناطق جنگلی بر اثر پدیده تغییر اقلیم

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست طی مراسمی به میزبانی سازمان حفاظت محیط زیست با اهدای لوح از اعضای ستاد پیشگیری و مقابله با آتش‌سوزی مناطق جنگلی سازمان حفاظت محیط زیست در سال 1395 تقدیر کرد.

به گزارش «بهداشت نیوز» معصومه ابتکار در این جلسه با تقدیر از زحمات تمامی دستگاه‌های همکار در ستاد مقابله با آتش‌سوزی مناطق جنگلی در سال 1395 از جمله وزارتخانه‌های کشور و سازمان مدیریت بحران در زیر مجموعه این وزارتخانه، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، سازمان هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، استانداری‌ها، سازمان هلال احمر، نیروهای بسیج استان‌ها، جوامع بومی و محلی و اهالی رسانه به واسطه نقشی تاثیرگذار در اطلاع رسانی، گفت: ثبت موفقیت کاهش 67 درصدی آتش سوزی در مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست بدون این عزم و همکاری ملی مقدور نبود.


معاون رئیس جمهور ضمن اشاره به شرایط شکننده طبیعت ایران به ویژه جنگل‌ها به دلایل مختلف از جمله خشکسالی‌های پی در پی، اظهار کرد: امروز یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها و نگرانی‌های جهانی، تشدید و تسریع آتش‌ سوزی مناطق جنگلی بر اثر پدیده تغییر اقلیم و خشکسالی و افزایش شدت دما است.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه ایران نیز به دلیل تاثیر منفی تغییر اقلیم که منجر به کاهش بارندگی، تشدید خشکسالی و افزایش گرما و دما شده از این قاعده مستثنی نیست، گفت: در بلند مدت یکی از تهدیدهای مهم و جدی، افزایش آتش سوزی خود به خودی در مناطق جنگلی و مرتع‌ها علاوه بر آتش‌سوزی‌های ناشی از مداخله‌های انسانی است.


وی خاطرنشان کرد: از این رو ضروری است تا برنامه‌ریزی دقیقی برای مقابله با این تهدید صورت پذیرد چرا که تجربه سایر کشورهای جهان اثبات کرده که در صورت عدم برنامه‌ریزی و آمادگی انسانی و فنی، مهار آتش سوزی‌های جنگلی بسیار دشوار خواهد بود.


معاون رئیس جمهور با ذکر نمونه جنوب شرقی آسیا که آتش‌سوزی عمدی جنگل‌ها برای تغییر کاربری زمین و تصرف آن توسط جوامع محلی به شکل غیرقابل کنترل و بسیار خسارت بار رسید و در نهایت منجر به طرح دعوی حقوقی شد، همچنین آتش‌سوزی‌های کانادا، آمریکا و حتی آلاسکا به عنوان یکی از کشورهای سرد دنیا که به صورت غیر قابل مهار و با حجم بالای خسارت تبدیل شد، خاطرنشان کرد: این نمونه‌ها باعث می‌شود تا ایران برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای حفظ مناطق جنگلی خود داشته باشد.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مساحت جنگل‌های ایران بسیار ناچیز است و در عین حال این جنگل‌ها بکر هستند و باید با بهره‌گیری از تجربیات جهانی، انجام ارزیابی ریسک، طرح‌های مطالعاتی و سایر اقدام‌ها به عنوان سرمایه‌های ملی و ذخایر کشور از هر گونه آسیب و تخریب حفظ شوند.


ابتکار با تاکید بر اینکه آتش‌سوزی یکی از آسیب‌ها و تهدیدهای جدی برای جنگل‌های هیرکانی و زاگرسی ایران است، تصریح کرد: مطابق بررسی‌های صورت گرفته مداخلات عمدی و غیرعمدی انسان‌ها مهم ترین دلیل آتش‌سوزی جنگل‌ها در ایران است.


وی اشاره‌ای هم به تدوین و تهیه طرح 5 ساله جامع مدیریت پیشگیری و اطفای حریق در عرصه‌های طبیعی کشور داشت و گفت: در صورت نیاز این برنامه نیز باید تقویت شود تا در کنار سایر برنامه‌های عملیاتی و به ویژه با توجه به برنامه ششم توسعه و تاکید این برنامه بر موضوع حفاظت از جنگل‌ها، بتوانیم در این عرصه موفقیت‌های بیشتری داشته باشیم.


معاون رئیس جمهور ضمن اشاره به همکاری‌های صورت گرفته از سوی وزارت دفاع و بخش‌های نظامی برای اطفاء حریق جنگل‌های کشور، اظهار کرد: این همکاری‌ها باید تقویت شود و به ویژه 16 پایگاه ایجاد شده برای استقرار بالگردهای اطفاء حریق یا در همین شکل یا در قالب پایگاه‌های منطقه‌ای بتوانند در طول سال استمرار پیدا کنند.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، تکرار سالانه و تقویت مانورهای مقابله با اطفاء حریق با همکاری سایر دستگاه‌ها در استان‌های جنگلی، افزایش آموزش و اطلاع‌رسانی به مردم به ویژه از طریق رسانه‌ها، افزایش تجیهزات برای مقابله با حریق‌های جنگلی، توانمندسازی جوامع بومی و محلی برای کمک به اطفاء حریق را از دیگر اقدام‌های مهم در این حوزه برشمرد.
وی با تاکید بر اینکه در کنار استمرار پایش مناطق، باید از فناوری‌های نو در این حوزه همچون سنسورهای حرارت و دود، همچنین پایش‌های ماهواره‌ای بهره بگیریم، تصریح کرد: هزینه کرد در این حوزه، سرمایه‌گذاری برای آینده است و از همین رو ارائه گزارش موفقیت‌ها و اقدام‌ها می‌تواند تاثیر زیادی در جذب اعتبار برای این موضوع داشته باشد.
ابتکار خاطرنشان کرد: ارزیابی دقیق اقدام‌های صورت گرفته، آسیب‌شناسی و جذب نظرها و پیشنهادهای دستگاه‌های مرتبط در خصوص اقدام‌ها و برنامه‌ها در سطح کشوری می ‌واند گامی موثر در برنامه‌ریزی‌های سال آتی باشد زیرا اگرچه اقدام‌های بسیار خوب و نتایج مثبتی داشته‌ایم ولی همچنان تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله داریم.


نجار: حفاظت از جنگل‌ها نیازمند همکاری جمعی و عزم ملی است


بنابراین گزارش، اسماعیل نجار معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران نیز با اشاره به همکاری‌ها و تلاش‌های مجموعه خود در سطح ملی و استانی برای مقابله با آتش‌سوزی جنگل ها در کشور، گفت: اگرچه نتایج بسیار خوبی کسب شد اما باید برای کاهش بیشتری تعداد و مساحت جنگل‌های دچار حریق در سال پیش رو و سال‌های آتی تلاش و برنامه‌ریزی کنیم.
نجار، پایش مستمر جنگل‌های کشور از طریق پهپاد یا سایر فناوری‌های نوین را یکی از راهکارهای پیشگیری از حریق یا گسترش آن در جنگل‌ها برشمرد و افزود: موضوع حفاظت از جنگل‌ها نیازمند همکاری جمعی و عزم ملی است.


کاهش 67 درصدی آتش سوزی مناطق حفاظت شده نسبت به سال 93


در ابتدای این جلسه نیز علی تیموری مدیرکل دفتر حفاظت و شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به انعقاد تفاهمنامه میان سازمان‌های مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، حفاظت محیط زیست و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مبنی بر تامین 40 میلیارد تومانی تجهیزات مورد نیاز محیط‌بانان از جمله تجیهزات مقابله با حریق‌های جنگلی، از کاهش 67 درصدی آتش‌سوزی مناطق حفاظت شده نسبت به سال 93 خبر داد.
تیموری با اشاره به اینکه بارندگی خوب سال 94 و افزایش پوشش گیاهی در مراتع و جنگل‌ها و آغاز زودهنگام فصل گرما بر اثر تشدید اثرات تغییر اقلیم در کشور منجر به نگرانی‌هایی از تشدید آتش سوزی‌ها با آغاز فصل گرما شده بود، اظهار کرد: اقدام‌هایی همچون تشکیل ساختار اجرایی برای اطفای حریق در مناطق چهارگانه استان‌های کشور، تشکیل ستاد راهبری اطفای حریق در کشور و ستاد واکنش سریع در استان‌ها، برگزاری مانورهای اطفای حریق در استان‌هایی که سابقه حریق داشتند، تهیه تجهیزات انفرادی اطفای حریق برای محیط‌بانان و راه‌اندازی ایستگاه‌های سیار و پایش مناطقی که سابقه حریق داشتند، استقرار بالگرد برای اطفای حریق و انتقال نیروهای عملیاتی در 16 استان، منجر به کاهش بسیار چشمگیر وسعت آتش‌سوزی‌ها در مناطق حفاظت شده سازمان نسبت به سال 93 شد.
وی با اشاره به اینکه میزان آتش سوزی در سال 95، 2123 هکتار بود، گفت: امسال کاهش 36 درصدی آتش‌سوزی در مقایسه با سال 94 ، همچنین کاهش 67 درصدی آتش‌سوزی در مقایسه با سال 93 را شاهد بودیم و این در حالی است که هدف‌گذاری ما برای سالجاری کاهش 20 درصدی مساحت آتش سوزی‌های جنگلی بود.


کردستان و آذربایجان شرقی رتبه‌داران بالاترین وسعت آتش سوزی جنگلی تحت مدیریت سازمان


مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر کاهش بسیار چشمگیر سطح آتش سوزی‌ها در پارک ملی گلستان از سال 89 تا 95 اظهار کرد: در سال 89  بیش از 2 هزار و 500 هکتار از اراضی پارک ملی گلستان دچار حریق شد و در سال های 91 و 92 نیز در مجموع دو استان گلستان و فارس حدود 3 الی 4 هزار هکتار از مناطق جنگلی تحت مدیریت سازمان در آتش سوخت.
وی با تاکید بر اینکه بیش از 95 درصد عوامل آتش‌سوزی ناشی از عوامل انسانی است، گفت: امسال استان‌های کردستان با 430 هکتار و آذربایجان شرقی با 375 هکتار بیشترین وسعت آتش سوزی مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست را داشتند.


ایلام کمترین وسعت آتش سوزی جنگلی تحت مدیریت سازمان


تیموری، ایلام، فارس، همدان و خوزستان را رتبه داران کاهش مساحت آتش‌سوزی مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد و افزود: ایلام با از دست دادن تنها 34 هکتار از عرصه‌های جنگلی تحت مدیریت سازمان رتبه‌دار کاهش وسعت آتش سوزی است.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: این در حالی است که استان ایلام در سال 1393، 440 هکتار از اراضی جنگلی تحت مدیریت سازمان را به دلیل آتش سوزی از دست داد.


ضرورت مستندسازی اقدامها و برنامه‌ها و تجارب ملی و استانی برای انتقال تجربه‌ها، آسیب‌شناسی اقدام‌ها و برنامه‌های اجرا شده، نگاه ویژه به موضوع جنگل‌ها به ویژه در حوزه اطفاء حریق‌های جنگلی برای تخصیص اعتبار، تقدیر از نقش صدا و سیما استان‌ها در آموزش و اطلاع رسانی به مردم برای موضوع پیشگیری از آتش‌سوزی جنگل‌ها، تخصیص امکانات و وسایل به استان‌ها بر اساس تفاوت‌های توپوگرافی و پوشش گیاهی مناطق، افزایش تجیهزات انفرادی و جمعی از دیگر مباحث مطروحه در این جلسه بود.


گفتنی است، در این نشست از زحمات سردار امیرعلی حاجی زاده رئیس سازمان هوافضای سپاه، کاپیتان نوری رئیس مرکز مقابله با حریق سازمان هوافضای سپاه، اسماعیل نجار معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران، مرتضی اکبر پور معاون سازمان مدیریت بحران، ترکیان معاون سازمان مدیریت بحران، مصطفایی مدیریت بحران وزارت دفاع، محمد اسلامی معاون امور صنعتی و تحقیقات وزارت دفاع، علی تیموری مدیرکل دفتر حفاظت و شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست و مدیران کل حفاظت محیط زیست هفت استان کشور تقدیر به عمل آمد.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، مازیار سلمیان نژاد مدیرکل حفاظت محیط زیست استان ایلام، حمزه ولوی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس، غلامحسین کاظمی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه، قربانعلی محمدپور مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان، مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل حفاظت محیط زیست استان لرستان، محمدرضا محمدی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان و اسماعیل مهاجر مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان مدیران کل حفاظت محیط زیست هفت استان کشور بودند که به دلیل کسب موفقیت در کاهش چشمگیر حریق در مناطق جنگلی تحت مدیریت خود، لوح تقدیر دریافت کردند.

منبع: ایسنا


مرتبط ها
ارسال نظر
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
اینستاگرام بهداشت نیوز